19. 3. 2014

Smysl života aneb ohlédnutí do minulosti

Začala jsem přemýšlet o životě. Co je vlastně můj smysl života? Čím je tak výjimečný? Za co stojí žít? Pokusím se ho shrnout v jediném článku? Jistě že ne, je to nemožné, ale chci se zamyslet nad drobnostmi, které mi připadaly tak všední, až jsou pro mě jedinečné..

Pamatujete si na dětství, když jste byly ještě malé kuličky? Já to vnímám tak, jako kdyby to bylo právě včera. Pamatuju si na můj první den ve školce. Ano, brečela jsem, když mě máma nechala na pospas světu a lidem o kterých jsem nevěděla vůbec nic. Byla jsem tak nervózní.. Když jsme se měli navzájem poznávat a představovat, tak jsem dokonce zapomněla, jak se doopravdy jmenuji. Jedna holka to naštěstí věděla i za mě. V tu dobu jsem si začala uvědomovat sama sebe. Všechno mi teď přišlo zvláštní.

Nechápala jsem, jak je možné, že vidím jednoduše to, co vidím. Jak to, že když chci, můžu pohnout rukou nebo nohou. Přišlo mi velice podivné, že automaticky mrkám, dýchám. Připadalo mi tak zvláštní mluvit a přitom vědět, co tím druhý člověk myslel. Jako malá jsem se ptávala mámy: „Mami? Proč se máma řekne máma?“ Ona jen kroutila hlavou a pak odpověděla: „Prostě je to tak.“


Ty drobnosti, které mě v dětství obklopovaly, byly úžasné. Je asi nepopsatelné, jak moc jsem byla šťastná. Táta nám dělal koníčka a letadýlko a my (myslím i mojí sestru) létaly po obýváku jako ptáci. Pak se pustily bedýnky a začalo se tančit. Většinou to byl rock. Se sestrou jsme si udělaly svůj vlastní taneček a vždy, když jela ta správná písnička, jsme ji tančily. Ještě teď si ho pamatuju.

Jízda autem byla pro mě tak úžasná, jako kdybych se přemístila na druhý konec světa. Na okně jsem si našla skvrnu a s tou jsem pak „přeskakovala“ keře, stromy, budovy, .. Jindy jsem se dívala na bílé pruhy na silnici nebo jsem zaostřovala na křoviny a poté „nezaostřovala“ a nechala proudit kolem mě pouze zelené čáry. Popravdě, dělám to do teď. :D

Na základce jsem se hodně změnila. První dvě třídy jsem neskutečně žárlila úplně na všechny. Dělala jsem jim naschvály, ale tak aby nikdo nepoznal, že jsem to byla já. Třeba když mě někdo naštval, schovala jsem mu učebnici, klíče nebo kartičku na obědy. Jo, byla jsem potvora, ale pak mě to dost ničilo. Chtěla jsem být zase tou nevinnou, hodnou holkou. Od třetí do čtvrté jsem byla asi nejvíc optimistický člověk, který na planetě existoval. Všichni mě měli rádi (a měla jsem i hodně nápadníků). :D 

Jenže osud nechtěl, abych byla tak šťastná. Začala jsem mít problémy, když jsme jako třída chodívali do plavání. Dělal se mi ekzém a to jak na rukách, tak i na nohách. Bylo to hrozné. Nic mi nepomáhalo a teplo s chlorem to ještě víc zhoršovalo. Přestala jsem být tak optimistická a uzavřela jsem se do sebe. Postupem času ekzém přešel do alergie. Takže je pro mě léto jedno velké utrpení – jsem alergická na slunce..  

Vedu takovou válku mezi tělem a duší. Na vodáku jsme chytily taková horka (i 40°C), že jsem se celá osypala. Každá noc strávená ve stanu byla pro mě šílené utrpení. Moje kůže byla teplejší než radiátor. Holky byly tak zmrzlé, že jsme si udělaly takovou výměnu. Já je ohřívala, a oni mě ochlazovaly - ani toto mi nezabránilo v tom, abych si to užila, jak jen to šlo. 

Teď jsem ve třeťáku a řekla bych, že to mám v hlavě docela v pořádku. Teda aspoň tak to cítím já, papíry říkají, že jsem dyslektik..

Myslím si - za všechno může osud, karma. Byla jsem snad zlý člověk, že tak trpím? Byla jsem v minulém životě tak hnusná? Kolik lidí na tomhle světě má sakra takovou alergii na slunce? – nikdo mi neodpoví a po nikom to taky nechci..

Beru to z jiné strany - pořád jsou na světě lidé, kteří trpí daleko víc než já. Takže si říkám, mám vše, po čem toužím? Když zdraví pokulhává, mám přeci ještě rodinu, kamarády. Snažím se rozvíjet, učit se novým věcem a dokázat, že na takové smůle vůbec nezáleží. Chci se zdokonalovat a předvést, co ve mně je. (Ano, před tím musím dát maturitu. :D)

Hodlám se hlásit na uměleckou nebo na takovou medicínu, zubaře, farmaceutiku?! Popravdě nevím, kam mě ty mé ploché nohy donesou. Kterým směrem se vydám do budoucnosti. Snad jen doufám, že budu šťastná..



Misella

4 komentáře:

Tess řekl(a)...

Moc pěkný článek! Můj spolusedící má taky podobnou alergii - když je zpocený nebo nervózní tak se celý osype. Věřím na karmu, ale myslím, že karma by ti nevracela něco, co jsi udělala jako malá. :)

Dombabas řekl(a)...

Krásny článok. Celé si to napísala úplne dokonale. V každom prípade to nieje tak dávno, čo som sa zamýšlala nad tým, akoto, že niekto je bohatší, že niekto má celoživotnú chorobu, niekto má talent na hudbu, niekto zase na futbal.. Ale keby to tak nebolo, keby máme všetci talent na hudbu, všetci talent na futbal, všetci by sme boli bohatí, tak by sme boli úplne rovnakí. Po svete by chodila armáda ľudí ako cez kopirák. Neboli by umelci ani športovci, pretože by všetci vedeli všetko! Ani Mimoni predsa niesú všetci rovnakí :-D

Máš možno alergiu na slnko, čo musí byť ťažké a neskutočne ťa obdivujem, že s niečím takým žiješ, ale namiesto toho máš niečo, čo ostatní nemajú. Každý sa musí naučiť žiť so svojim bremenom. Dnes sme v škole pozerali dokument o afrických deťoch v Ugande. Niektoré chodili pešo do školy aj 5 km tam aj späť (pritom ich škola nemala ani strechu a bola celá deravá, rovnako ako latríny) a po škole ešte pracovali v miestnom kameňolome za jeden dolár na deň. Potom sa vrátili do slameného domu k svojmu otcovi, matke a 6 súrodencom.
Tie deti nemali na výber tak, ako asi nemáš aj ty.

Krásny príklad úžasného človeka je Nick Vujicic, ktorý nemá ruky ani nohy. Narodil sa tak, takže nikdy nevedel, čo je to chodiť. Po ulici sa prevážal ležiaci na skateboarde a bol odkázaný na cudziu pomoc. Stal sa z neho ale úžasný motivačný rečník, ktorý už bol aj na Slovensku, zahral si v niekoľkých filmoch, vydal pesničku a tuším aj knihu, má krásnu manželku a dieťa a považuje sa za šťastnejšieho, ako by si mohol priať. Je to úžasné a obdivuhodné. Svoj hendikep premenil v obrovské plus!

Prepáč mi za taký dlhý komentár, ale mala som potrebu ti to napísať. Tak teda veľa šťastia vo všetkom!

Carrie. řekl(a)...

Ja som minule tiež rozmýšľala nad maličkosťami v mojom živote až mi nakoniec prišli všetky vzácne. Neviem, časom, keď človek dospieva, začína chápať zmysly v živote :) A s tou škvrnou na okne, som to tak isto robila :D Páni, ten článok si napísala úplne dokonale, wow, ešte stále čumím :D A neboj, poznám veľa ľudí, ktorí majú alergiu na slnko, ja som ale rada že nie som alergická na nič. PS: to ešte jedna moja kamarátka má alergiu na ananás, takže chudák, vôbec jej nezávidím :) Ale inak, krásny článok, mňa by niečo takéto nikdy nenapadlo napísať :) Naozaj, chválim ;)

L. řekl(a)...

Dyslektik jo? oO Tak to čumi, to bych nikdy nepoznala. :) Hodně zajímavý článek, nikdy mě nenapadlo se takhle vyznat, ačkoliv hrozně moc přemýšlím a vedu takovou válku mezi přítomností a minulostí, přesně jak jsi popsala ty maličkosti, které jsou jedinečné pro tebe, takové má asi každý. :) A tak mi často vzpomínky sklouznou do dob dětství, vzpomínám jak jsem byla šťastná, co všechno jsme dělaly jako děti, asi nemá cenu to vysvětlovat, každý si zažil dětsví a každý jediněčným, přesto "stejným" způsobem. :3 Alespoň naše generace. :) No a o přemýšlení o životě a o smyslu života ani nemluvim, i tím si procházím, často... A jsou to podobné otázky a miliony dalších, které mi umí docela i zavařit, na nějakou dobu. :D Vždycky se mi něco zrodí v hlavě a akorát jsem psychicky na dně. :D Ale patří k tomu i opak. :) A ten je pak krásný, když jsi psychicky high. :) :D Snad to co jsem napsala má hlavu i patu. :D Nejsem si jistá zda-li dojdd pochopení. :D Možná proto jsem o tom nikdy nepsala. :D Protože to neumím. :D

Okomentovat

Za každý komentář jsem ráda, děkuji :)